STROPKOV: Hladina Ondavy dosiahla v noci pásmo 3. SPA, zaplavila cestu a lúky

17.05.2010 Stropkov

Stropkov 17. mája (TASR) – Víkendové zrážky, po ktorých v nedeľu (16.5. ) v nočných hodinách prišiel výdatnejší dážď, prudko zdvihli hladinu rieky Ondava na jej hornom toku.
V Stropkove sa v noci voda vyliala z koryta na okolité lúky a zaplavila aj cestu do miestnej časti Bokša. Okolo 7.00 h bol pod vodou asi 30-metrový úsek a odvážia sa tadiaľto prejsť len väčšie vozidlá. Osobné autá sa väčšinou obracajú a využijú inú trasu.
Na mostoch Stropkovčania už od rána s obavami sledujú, ako sa bude rozvodnený tok správať.
\"Bol som tu o piatej ráno a vyzeralo to hrozivo, ale zdá sa, že odvtedy voda klesla. Ak bude pršať ešte aj dnes, ako to hlásia predpovede, tak môže rieka narobiť problémy, pretože lúky sú už zaliate, \" povedal 30-ročný obyvateľ Stropkova.
Podľa údajov zverejnených na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu, vodomerná stanica v Stropkove zaznamenala dosiahnutie pásma III. stupňa povodňovej aktivity (SPA) dnes po polnoci. Hladina toku sa odvtedy zdvihla o viac ako 50 centimetrov a 4. hodine ráno kulminovala na úrovni 388, odvtedy poklesla o viac ako 30 centimetrov.
 

Vyberte región